sitemap adatvédelem impresszum gyik szabályzat poleposition.hu

Mit tegyünk, ha náthás, lázas, köhög a gyerek?

A kisgyermekkor visszatérő, sok kellemetlenséget okozó megbetegedései leggyakrabban a légutakat érintik. Bizonyára már sokszor hallották azt a diagnózist gyermekorvosuktól, hogy a kicsinek vírusfertőzése van.

A háttérben azonban rendkívül sokféle kórokozó állhat. 

A megfázás önmagában nem betegség

A megfázás még nem betegség, de a lehűlt szervezet immunrendszere védtelenebbé válik a télen és kora tavasszal a környezetünkben lévő kórokozókkal szemben. Többnyire gyermekünk megússza egy kis náthával, de a probléma lehet komolyabb is. Dr. Gelléri Julianna fül-orr gégész, homeopata, elárulta, mit is értünk komolyabb problémák alatt.

Amikor elindul a fűtésszezon, becsukjuk az ablakokat, a lakásban meleg lesz és száraz lesz a levegő. Ilyenkor a szülőnek tudnia kellene, hogy hogy kell a levegőt hidegen párásítani, de mégsem túlpárásítani. Hasznos erre a célra hidegpárásítót beszerezni, vagy kiteregetni a ruhákat egy fregolira.

A középfülgyulladás a leggyakoribb szövődmény

A középfülgyulladás sajnos a kisgyermekkori felső légúti betegségek leggyakoribb szövődménye. Ennek az az oka, hogy a kisgyermek még nem tud jól orrot fújni. Ha pedig a gyerek nem tud vagy nem hajlandó orrot fújni vagy engedni, hogy kiszívják az orrából a váladékot, amikor hosszan köhög, beleköhögi azt a fülkürtjén keresztül a fülébe. Tehát minden nátha, torokgyulladás, és egyéb hurutos megbetegedésnél az első, amire fontos figyelmet szentelnie szülőknek, az az orrfújás megtanítása vagy ha ez nem lehetséges, akkor az orrszívás.

Megfelelő táplálkozással megelőzhetők a felső légúti betegségek

A felső légúti megbetegedéseket - jó ha háziorvosunktól megtudjuk - megfelelő táplálkozással még meg is lehet előzni. Télidőben inkább céklát, répát, sütőtököt, hüvelyeseket érdemes adni a gyereknek, ezek ugyanis hőt adnak. Ezen kívül befőtteket, nyers gyümölcsök közül inkább az almát, körtét, mert ezek a mi éghajlatunk növényei. A citrom, a narancs, a mandarin hűtő ételek, amikből télen csak egyet-egyet javasolt adni a kicsiknek. Lázas gyerekeknek pedig pont azért szoktak citromos teát vagy limonádét adni, hogy lemenjen a láza.

A vírusfertőzések már nem zajlanak le a szokványos módon, hanem elhúzódóvá válnak. Az immunrendszert kimerítik és létrejöhetnek a szövődmények. Ilyen a középfülgyulladás, a tüdőgyulladás, vagy az arcüreggyulladás. Ilyenkor antibiotikumos terápiára van szükség, de azért léteznek szelídebb, alternatív gyógymódok is. Az antibiotikumok az esetek többségében azért kerülnek előtérbe, mert a szülőnek nagyon gyorsan vissza kell menni dolgozni.

Egy azonban biztos: ahogy az első melegebb tavaszi napsugarak megjelennek és megszűnik a nyirkos, szeles idő, úgy múlnak el a hurutos betegségek: megszűnik az orrfolyás és a köhögés, meggyógyul a torok, a fül.

-NG-

forrás: Babavilág műsor, 2008. február 9.